szlogen  
   
Miért van erre szüksége a formatervezőnek? Mert munkánkkal nem egy akármilyen kavicsot dobunk a vízbe, hanem a lehető legtökéletesebb módon hajítjuk el azt a kavicsot, ami kitűnik a többi közül. Hiszen csak így érhetjük el azt, amit minden kavicsdobáló látni szeretne, a kavics pályája gyönyörűen ível felfelé, és a vízbeérkezést követően hatása hosszan tart és messzire gyűrűzik.

Igényfelmérés, célcsoport meghatározása

A sikeres termékfejlesztési és design projectek attól sikeresek, hogy valamilyen valós és jól meghatározható fogyasztói igényre adnak helyes választ. Az előkészítés első szakaszát a további munka alapjául szolgáló igényfelmérés alapozza meg. Ennek során a lehető legpontosabban definiáljuk azokat a szempontokat, melyek alapján a kiválasztott célcsoport követelményeket támaszt a kifejlesztés előtt álló termékkel szemben.

A célcsoport vizsgálata során átfogó képet kell alkotnunk a vizsgált csoport szokásairól, döntéshozatalairól, preferenciarendszeréről. Meg kell ismerünk „őt” alaposan: vásárlási szokásait, társadalmi szerepét, iskolázottságát, világnézetét, valamint azt, hogy véleményirányító vagy divatkövető, melyek azok az értékek, márkák vagy termékek amiket a sajátjának érez. Ezek alapján következtethetünk azokra a design sajátosságokra, forma és színvilágra, amelyek hozzá a leginkább közel állnak. Tudnunk kell, hogyan fogyasztja a reklámokat: mikor, milyen körülmények között nyitott az üzenetünkre, a média mely csatornáit használja, és milyen szempontok alapján fog a vásárlás pillanatában döntést hozni. 

Konkurencia feltérképezése

Tátongó piaci űrt ma már nem könnyű találni, de keressünk réseket ! Vizsgáljuk meg együtt, hogy azon a területen, amelyet szeretne fejlesztés alatt álló termékével elfoglalni, mely gyártók milyen hasonló termékekkel vannak már jelen.

Feltérképezzük a piacon fellelhető konkurens termékeket

  • műszaki jellemzői
  • használhatósága
  • design-ja
  • ára és
  • disztribúciója

szempontjából. Elemezzük az erősségeket, gyengeségeket, mindezt elsősorban leendő termékkel való összehasonlításban vizsgáljuk.

Pozicionálás

Az információk begyűjtése és elemzése révén megtudtuk mindent, ami szükséges egy fontos döntéshez: a pozicionáláshoz. Most határozzuk meg a tervezendő termék piaci pozícióját és a potenciális vevő számára betöltött helyét. A pozícionálás jelenti az alapot a terméktervezés során kitűzött célok meghatározásához és megvalósításához. E célok meghatározása a következő kérdésfelvetéseken lapul.

Kinek szeretné eladni a tervezendő terméket?

  • Kik vásárolják a piacon elérhető konkurens termékeket?
  • Milyen vásárlási szokások dominálnak ezen a piaci szegmensen?
  • Melyek az Ön termékének előnyös tulajdonságai?
  • Milyen emocionális tartalmat hordoz az Ön terméke?
  • A termékről alkotott elképzelések összhangban állnak-e a valós helyzettel?